Oktober = Borstkankermaand

In de maand oktober besteden we extra aandacht aan borstkanker, tijdens de borstkankermaand. Nederland slaat in oktober de handen ineen om vrouwen met borstkanker te steunen. Ruim 17 duizend Nederlandse vrouwen en diens omgeving krijgen jaarlijks te maken met de diagnose borstkanker. Borstkanker verandert het leven drastisch, door de diagnose, de behandelingen en de onzekerheid.

Oktober = Borstkankermaand

Borstkanker is een kankervorm die ontstaat in het borstweefsel. De kanker komt vaak voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. De kanker wordt meestal ontdekt door een knobbeltje in de borst.

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. De overlevingskansen zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, maar alsnog sterven er jaarlijks meer dan 3.000 mensen aan deze vreselijke ziekte. Pink Ribbon (sinds 2016 onderdeel van KWF Kankerbestrijding) is een stichting die zich inzet voor verder onderzoek om kanker te voorkomen en beter te kunnen behandelen. Daarnaast zet Pink Ribben zich in om het leven na borstkanker zo aangenaam mogelijk te maken.

Ieder jaar brengt Pink Ribbon een armbandje op de markt, waarmee men wordt bevorderd de stichting en daarmee verder onderzoek naar (borst)kanker te steunen. De Pink Ribbon Armband 2021 is ontworpen door Blond Amsterdam. Op het lichtroze bandje staat de tekst: Carpe Diem (Pluk de Dag). Met de aanschaf van een armbandje van Pink Ribben steun je vrouwen met borstkanker. Draag jij ‘m ook?

Wil je geen armbandje dragen, maar wel donateur worden? Dat kan. Word donateur en steun vrouwen met borstkanker via deze website. Of maak een eigen online collectebus aan op deze website.

Naast Pink Ribbon van het KWF, bestaat er ook de Borstkankervereniging Nederland. Een vereniging die zich inzet voor (ex-)borstkankerpatiënten, mensen met erfelijke/familiaire aanleg en hun naasten.

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Het Bevolkingsonderzoek Nederland is een preventief onderzoek naar verschillende vormen van kanker. Baarmoederhalskanker, darmkanker en borstkanker. Het borstkankeronderzoek is bedoeld voor vrouwen vanaf 50 jaar t/m 75 jaar. Ruim 80% van de borstkankerpatiënten in Nederland is ouder dan 50 jaar. De uitnodiging wordt eens per twee jaar verstrekt aan vrouwen tussen de 50 en de 75 jaar. Het is onderzoek is niet verplicht, maar kan borstkanker wel in een vroeg stadium ontdekken, waardoor het snel en effectief behandeld kan worden. Er zijn ook nadelen aan een screening, omdat het onbedoeld en onterecht voor ongerustheid kan zorgen of omdat sommige vrouwen onnodig worden doorgestuurd. Laat je goed informeren en maak de juiste beslissing voor jezelf.

Borstzelfonderzoek

Het is belangrijk om als vrouw vertrouwd te raken en zijn met je borsten. Borsten voelen heel anders aan als je twintig bent, dan wanneer je vijftig bent. Het is daarom belangrijk om te weten wat normaal is en wanneer je aan de alarmbellen moet trekken. Zo zijn heel veel borsten niet precies gelijk van formaat en kan een borst hobbelig en bobbelig aanvoelen door klierweefsel. Als je een knobbeltje voelt, kan dit wijzen op een tumor, maar het kan ook een cyste of een met vocht gevulde holte zijn. Voel je een knobbeltje die niet snel verdwijnt en/of je maakt je zorgen, maak dan een afspraak bij de huisarts. Hij/zij kan beoordelen of verder onderzoek nodig is.

Controleer jezelf regelmatig en maak bij twijfel altijd een afspraak met je huisarts.

Dit artikel is een ingezonden bericht. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van Zorg in je Regio.