Nederlandse Brandwonden Stichting

Ouders zien brandwondenongeval onder hun ogen gebeuren

Meer dan de helft van de ouders ziet het brandwondenongeluk van hun kind gebeuren, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting. In 84% van de ongevallen is de ouder of verzorger in de ruimte van het brandwondenongeval aanwezig.

“We zien de kindjes binnenkomen in de brandwondencentra. De pijn en het verdriet zijn groot. En de gevolgen vaak een leven lang. Dus zetten we alles op alles om het aantal ongevallen te verminderen,” vertelt Christel von Reeken, coördinator preventie bij de Nederlandse Brandwonden Stichting. “De kennis uit dit onderzoek zetten we in om ernstig brandwondenletsel bij deze allerjongste kinderen te voorkomen.”

Een kwart van de patiënten in de drie (kinder)brandwondencentra in Rotterdam (Maasstad Ziekenhuis), Beverwijk (Rode Kruis Ziekenhuis) en Groningen (Martini Ziekenhuis) is jonger dan vijf jaar.

En binnen die groep zijn het dan vooral jongetjes van 18 maanden. Von Reeken: “Dat zijn dus de kinderen die zich net kunnen optrekken en kunnen grijpen. Zo trekken ze staand een kop hete thee over zich heen. Met alle gevolgen van dien. Want je staat er misschien niet bij stil, maar zelfs een klein slokje hete thee kan bij deze kleine kindjes ernstige brandwonden veroorzaken.”

Oplettendheid ouders

Als ouder denk je geen risico te lopen zolang je in de buurt van je kindje bent of ze goed in de gaten houdt. Von Reeken: “Maar de meeste ongelukken gebeuren dus echt onder de ogen van de ouders. Je kindje kan vaak net wat meer dan je verwacht en als ouder denk je dat ze je waarschuwing voor dat hete kopje thee wel begrijpen. Waar dat kopje thee op tafel vorige week nog veilig stond, kan hij zich deze week al heel goed optrekken aan de rand van de tafel. Dat hete kopje thee staat dan ineens wél voor het grijpen.”

Avondspits en routine

Veel brandwondenongevallen gebeuren op momenten dat de normale routine ontbreekt, bijvoorbeeld in de vakantie of tijdens de het weekend of de feestdagen.

Het zijn net die momenten dat je minder voorbereid bent op de mogelijke risico’s in de onbekende omgeving of je afwijkt van het normale dagritme.

Von Reeken: “Uit het onderzoek weten we ook dat de risico’s op brandwondenongevallen toenemen als je kleiner behuisd bent of als er meer kinderen in huis rondlopen. Wees dus ook extra alert nu je misschien meer vanuit huis werkt en ook de kinderen meer thuis zijn; je loopt dan gewoon meer risico op het oplopen van brandwonden.”

Water bij de thee

90% van de brandwondenongevallen bij jonge kinderen ontstaan door hete thee, koffie, soep of water. “Mijn tip is om niet alleen kopjes thee buiten bereik van je kind te zetten, maar óók gewoon een scheut koud water bij je thee te doen. Mocht de thee dan onverhoopt toch over je kind heen vallen, dan is de kans op ernstige brandwonden al een stuk kleiner,’’ aldus von Reeken.

Dit soort praktische tips en aanvullende informatie worden gedeeld in voorlichting van de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Campagne om brandwonden bij kinderen te voorkomen

Wil jij ook weten hoe je brandwonden kunt voorkomen bij jouw kind? Meld je dan nu aan voor de e-mailalerts van de Nederlandse Brandwonden Stichting en ontvang een gratis boek je met nuttige tips, afgestemd op de leeftijd en elke nieuwe ontwikkelingsfase van je kindje.

Ga naar deze link voor het eerste hulp boekje

Dit artikel is een ingezonden bericht. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van Zorg in je Regio.