Lees het laatste nieuws op Zorg in je Regio

Op maandag 16 januari 2023 vindt de zesde editie van de MIND Blue Monday Run plaats. Op Blue Monday, zogenaamd de meest depressieve dag van het jaar, komen honderden mensen door het hele land in beweging om aandacht te vragen voor mensen met een depressie. Zij halen tevens geld op voor projecten van de organisatie MIND om mensen met een depressie en andere psychische problemen, alsook hun naasten, te helpen.

MIND Blue Monday Run: door het hele land in beweging voor mentale gezondheid

Afgelopen editie deden 429 mensen door het hele land mee. Dit jaar hoopt MIND op minimaal 600 deelnemers en een totale opbrengst van 100.000 euro.

Prioriteit

Gezien de huidige ontwikkelingen, waarbij veel mensen – waaronder ook veel jongeren – last hebben van depressie, burn-out en andere psychische klachten, denkt de organisatie dat dit nodig is. Tegelijkertijd benadrukt MIND dat er nog heel veel nodig is voordat het in Nederland écht goed geregeld is op het gebied van mentale gezondheid.

In 2021 was bijvoorbeeld 18 procent van de 12- tot 25-jarigen psychisch ongezond. Zelfdoding is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren tot 30 jaar en de belangrijkste doodsoorzaak voor 30- tot 60-jarigen na kanker en hart- en vaatziekten (CBS). MIND Blue Monday Run coördinator Sabina Vissers: “Wanneer we met zijn allen meer aandacht hebben voor mentale gezondheid en wanneer er meer prioriteit aan wordt gegeven in politiek en maatschappij, kunnen we veel psychisch lijden, verdriet van naasten én zorgkosten besparen.”

In beweging tégen depressie en vóór mentale gezondheid

Mensen die meedoen kunnen gaan hardlopen, wandelen of op een andere manier in beweging komen. Dit organiseren zij zélf in hun woonplaats of andere zelfgekozen locatie. Het motto van de MIND Blue Monday Run is ‘Kom in beweging tégen depressie en vóór mentale gezondheid’.

MIND besteedt de opgehaalde donaties aan projecten die de psychische gezondheid in Nederland bevorderen. Omdat 75% van de psychische klachten ontstaan voor het 25e levensjaar, investeert MIND veel van de donaties in preventie bij en voorlichting voor jongeren. MIND wil dat niemand er alleen voor staat en wil mensen met elkaar in verbinding brengen en hulp bieden, bijvoorbeeld middels de hulplijn MIND Korrelatie.

Verdrietige aanleiding, positieve insteek

De MIND Blue Monday Run is oorspronkelijk een idee van Stefan Wendel, die worstelde met de zelfgekozen dood van zijn vader. Zijn vader kon hulp niet omarmen door schaamte en angst. Stefan wil dat niemand dit meer overkomt en dat mensen op tijd geholpen worden, zodat ze geen drastische en onomkeerbare beslissingen meer hoeven te nemen.

MIND rolde de MIND Blue Monday Run uit over heel Nederland, en iedereen kan zich hierbij aansluiten. Veel deelnemers aan de MIND Blue Monday Run hebben zelf en/of in hun omgeving te maken (gehad) met psychische problematiek. MIND vindt het heel bijzonder dat mensen zich inzetten voor hun eigen fysieke en mentale gezondheid en tegelijk ook voor die van anderen.

Meer informatie over de MIND Blue Monday Run is te vinden via www.bluemondayrun.nl.

hardlopen

Dit artikel is een ingezonden bericht.​ De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van Zorg in je Regio.

ZORG PER REGIO

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland

ZORG GOED VOOR ELKAAR!