Lees het laatste nieuws op Zorg in je Regio

1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, waarvan 90 procent diabetes type 2. Een schrikbarend en groeiend aantal dat grote druk legt op de zorg. Meer mensen doorverwijzen naar beweegaanbod verlaagt druk op diabeteszorg.

Het risico op diabetes type 2 beperken kan door voldoende te bewegen, dit zorgt eveneens voor betere glucosehuishouding bij mensen met diabetes. Toch wordt er te weinig aandacht besteed aan leefstijl, stelt hoogleraar diabetologie Hanno Pijl.

Meer mensen doorverwijzen naar beweegaanbod verlaagt druk op diabeteszorg

Ondanks dat bewegen belangrijk is bij het voorkomen van diabetes en beperken van de ziektelast en complicaties, voldoet slechts een op de drie mensen met diabetes aan de beweegrichtlijnen. Dat is de wekelijkse hoeveelheid bewegen waarbij het risico op diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen tientallen procenten lager is dan bij onvoldoende beweging.

Leefstijl werkt beter dan medicijnen bij diabetes type 2: ‘Het kan de ziekte omkeren’

Veel mensen met diabetes type 2 hebben hulp nodig om meer te bewegen, ze missen zelfvertrouwen of vaardigheden om zelf aan de slag te gaan. De zorgverlener is de aangewezen professional om deze patiënten op weg te helpen. Dat hoeft niet veel tijd te kosten. Bewegen zelf is meestal mogelijk buiten de zorg, al dan niet na een start binnen de zorg.

De kosten van bewegen liggen veel lager dan die van zorg. Desondanks is ondersteuning om meer te bewegen geen structureel onderdeel van de zorg, een gemiste kans. De intenties van de overheid zijn echter hoopgevend. Het integraal zorgakkoord zet meer in op preventie en gezondheid en vanaf 2023 krijgen gemeenten meer financiële ruimte voor investering in preventie, waaronder beweegaanbod.

Ook komt er geld vrij voor de samenwerking tussen domeinen. Daarmee zijn de praktische problemen helaas nog niet opgelost.

Samenwerken

Ondanks sterk wetenschappelijk bewijs erkent de zorgsector sport en bewegen nauwelijks als effectief preventief middel. Een infrastructuur waarbij zorg en sport goed samenwerken mist. Een samenwerking die juist essentieel is om bewegen als preventief middel en als ‘medicijn’ in te zetten.

Kortom, wil de inzet van bewegen als medicijn op korte termijn bijdragen aan minder druk op de zorg dan vraagt dat inzet van alle betrokken partijen. Van professionals in zorg en sport, gemeenten, opleidingen tot organisaties die het mogelijk maken om gezondheid en gedrag te financieren.

hardlopen

Dit artikel is een ingezonden bericht: een expertquote van Liesbeth Preller, specialist Fit & Gezond, Kenniscentrum Sport & Bewegen.​ De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van Zorg in je Regio.

ZORG PER REGIO

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland

ZORG GOED VOOR ELKAAR!