Lees het laatste nieuws op Zorg in je Regio

Kwart tot helft van jongeren wereldwijd loopt risico op gehoorverlies.

Jongeren lopen een verhoogd risico op gehoorverlies

Steeds meer jongeren in de wereld lopen risico op gehoorverlies. Dat blijkt uit onderzoek van de University of South Carolina.

Het ontstaan van gehoorverlies is een geleidelijk proces. Tegen de tijd dat iemand zich realiseert dat het gehoor slechter wordt, kunnen het dagelijks leven én de gezondheid al op een negatieve manier beïnvloed zijn.

Er zijn vijf goede redenen om gehoorproblemen aan te pakken. Want het behandelen van gehoorverlies kan leiden tot een langer en gezonder leven.

1. Verbeteren kwaliteit van leven door mee te kunnen doen
Gehoorverlies maakt het moeilijker om met anderen te communiceren, en dat beïnvloedt de algehele kwaliteit van leven. Mensen met gehoorverlies trekken zich vaker terug uit sociale activiteiten, omdat het steeds moeilijker wordt om te communiceren. Terwijl meedoen juist heel belangrijk is om (mentaal) gezond te blijven.

Dit heeft namelijk invloed op de gemoedstoestand. Door het gebruik van een hoortoestel, verbeteren de communicatieve vaardigheden en daarmee komt iemand weer makkelijker midden in het leven te staan.

2. Veiligheid
Onbehandeld gehoorverlies kan iemands veiligheid in gevaar brengen. Zo horen mensen met gehoorverlies minder goed sirenes, naderende auto’s, bussen of scooters en waarschuwingsalarmen.

3. Behoud van het geheugen
Er is een verband tussen gehoorverlies en een verhoogd risico op dementie. Mensen met gehoorverlies hebben 24 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan mensen zonder gehoorverlies. Dat zou kunnen komen doordat gehoorverlies veranderingen in de hersenen veroorzaakt die leiden tot dementie.

Het dragen van een hoortoestel kan het makkelijker maken om informatie te begrijpen en zo de geheugenfunctie verbeteren.

4. Ondersteunen van mentale gezondheid
Uit onderzoek blijkt dat mensen met gehoorverlies meer kans hebben op klinische depressie en angst dan mensen zonder gehoorverlies. Ander onderzoek toont aan dat onbehandeld gehoorverlies kan leiden tot angst, depressie en slaapproblemen.

5. Verminderen van het risico op vallen.
Mensen met gehoorverlies hebben drie keer meer kans om te vallen dan mensen zonder gehoorverlies. Uit onderzoek blijkt dat gehoorverlies problemen veroorzaakt met het evenwicht en het bewustzijn van de omgeving. En beide problemen kunnen tot vallen leiden. Voor senioren is vallen een belangrijke oorzaak van letsel of zelfs overlijden. Het behandelen van gehoorverlies kan leiden tot een langer en gezonder leven.

Bron: Schoonenberg HoorSupport

hardlopen

Dit artikel is een ingezonden bericht.​ De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van Zorg in je Regio.

ZORG PER REGIO

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland

ZORG GOED VOOR ELKAAR!