Hooikoorts

1 op de 8 mensen heeft er last van, Hooikoorts.

Hooikoorts

De medische naam allergische rhinitis of te wel ‘Hooikoorts’ wordt veroorzaakt na het inademen van stuifmeel die vrij rondzweeft in de lucht. Dit stuifmeel kan afkomstig zijn van verschillende grassen, bomen of (on)kruiden.

Je ervaart allergische klachten aan de luchtwegen. De klachten die bij hooikoorts voorkomen zijn niezen, loopneus of verstopte neus etc. Hooikoorts lijkt erg op verkoudheidsklachten.

Een verkoudheid gaat vaak na een paar dagen over, hooikoorts kan in sommige gevallen wel een paar weken aanhouden vooral gedurende het bloeiseizoen van de berk of het gehele voorjaar en zomer wanneer je bijv. allergisch bent voor verschillende bomen en grassen.

hooikoorts

Symptomen hooikoorts

Klachten van Hooikoorts lijken op een flinke verkoudheid.

Ze uiten zich onder meer in:

=> Loopneus
=> Verstopte neus
=> Niesbuien
=> Jeuk
=> Benauwdheid
=> Concentratieproblemen
=> Slecht slapen
=> Hoofdpijn
=>Tranende en jeukende ogen
=> Kriebelhoest
=> Vermoeidheid
=>Astmaklachten (moeite met ademhalen, piepen of hoesten)

Vooral tijdens de lente en zomer kun je klachten ervaren van de graspollen, boompollen of (on)kruidpollen. De warme dagen tijdens de bloeiperiode kun je er veel last van ervaren. Hoe meer pollen in de lucht, des te meer last je kunt hebben van Hooikoorts.

Pollennieuws

Via Pollennieuws kun je in de gaten houden hoe hoog de actuele pollenbelasting is. Pollennieuws is het hele jaar door actueel. Heb je op dit moment hooikoortsachtige klachten? Dan zijn het vermoedelijk de pollen van planten die op dit moment bloeien. Zoek de bloeiende pollenplanten op in de pollenkalender. Bioloog Maurice Martens leert je de pollenplanten herkennen voor welke je allergisch kunt zijn.

Bekijk de Pollenkalender

Online zelftest Hooikoorts

Wil je weten of je Hooikoorts hebt? Doe de online allergietest om een eerste indicatie te krijgen of je allergisch bent voor bijvoorbeeld gras-, boompollen of huisstofmijten.

Start de test op Alles over Allergie
hooikoorts

Wat kun je doen aan Hooikoorts

Er zijn allerlei medicijnen om de strijd tegen Hooikoorts aan te gaan.

=> Anti-allergiemedicijnen om in te nemen
=> Anti-allergiemedicijnen in neussprays en oogdruppels
=> Cromonen in oogdruppels
=> Cromoglicinezuur in neusspray

Informeer bij je dokter en apotheek wat de beste medicatie is voor jou. Ook bij de reformwinkels kun je diverse middeltjes kopen voor Hooikoorts.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van Zorg in je Regio.

ZORG PER REGIO

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland

ZORG GOED VOOR ELKAAR!