Gezond eten is belangrijk

Het is erg belangrijk om dagelijks gezond te eten. Gezond eten verlaagd je bloeddruk, is goed voor je hart, gewicht en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

Kies dagelijks bewust wat je eet. Kies voor gezonde producten. Eet veelal onverzadigd vet en weinig zout. Eet dagelijks groente en fruit en drink veel water.

Niet iedereen weet de wat gezond eten precies is.

 

Weet jij of je gezond eet?

bewust eten

Varieer

De belangrijkste key voor gezond eten is; Variëren!

De voordelen voor gezond eten is dat je lichaam energie krijgt en voedingstoffen krijgt die je dagelijks nodig bent. Je voelt je fitter als je gezond eet.

Gezonde keuzes maken is echt niet moeilijk. Gebruik voor de juiste keuzes de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

bewust eten

Eet dagelijks groente en fruit.
Eet iedere dag minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit. Als je iedere dag groente en fruit eet. Ontvangt je lichaam de juiste vitamines, mineralen en vezels.

Iedere groente en fruitsoort bevat andere vitamines. Vitamine C zit in vele groentes en aardappelen en ook in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien.

Ieder seizoen, in de winter, zomer zijn er vele verschillende soorten groentes en fruit.

Zo kun ieder seizoen lekker variëren!

Vlees
Vlees is goed voor je lichaam. Vlees bevat veel eiwitten, wat het hongergevoel kan onderdrukken. Vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Het wordt aangeraden om vlees met mate te eten, en denk er goed om dat je niet teveel rauw en rood vlees eet. Dit is nadelig voor je gezondheid.

Vis
Eet tenminste 1 keer in de week vis. Vette vis zoals Zalm bevat onder andere onverzadigde vetten, en dat is goed voor je hart en vaten.

Geniet van vlees en vis met mate, eet ook eens vegetarisch. Vegetarische gerechten zijn veelal voedzaam en is ook nog eens goedkoper.​

Volkorenproducten
Volkoren producten zijn erg belangrijk voor je. Eet onder andere volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. In deze producten zitten, net als groente en fruit, veel vezels.

Door voldoende volkoren te eten, krijg je niet alleen een verzadigd gevoel, ze dragen ook bij aan een goede spijsvertering. Eet je structureel koolhydraatarm? Dan kun je een tekort aan vezels opbouwen. ​

Drinken
Dagelijks veel water drinken en thee en koffie zonder suiker en melk horen helemaal bij een gezonde voedingsstijl. Drink ook dagelijks een paar glazen zuivel.

Vermijd zoveel mogelijk frisdranken en vruchtensappen, daar zitten veel calorieën en suikers in.

Tussendoortjes
Hou je van tussendoortjes? Geen probleem, maar kies dan voor een gezond tussendoortje zoals fruit of een portie ongezouten noten. Een volkoren koekje, cracker of ontbijtkoek is ook een lekker tussendoortje.

bewust eten

Koken
Bereid je maaltijden zelf, op deze manier ben je zelf bewuster bezig met je voeding. Je eten voorbereiden in de oven, stomen of in de Airfryer zijn gezonder dan bakken, braden en frituren. m

Ben je niet zo creatief in de keuken dan zijn er tegenwoordig bedrijven die aan de deur complete maaltijden bezorgen. Zo krijg je iedere dag een heerlijke maaltijd inclusief bereidingswijze om zo een gezonde maaltijd te bereiden.

Hoeveel je mag eten hangt af van verschillende factoren zoals je lichaamsbouw, gewicht en geslacht. Let dagelijks vooral op de calorieën van vetten, suiker en alcohol.

Ongezond eten

Gezond eten is niet altijd even makkelijk. Hier en daar een gezellig feestje, uit eten gaan of tijdens de feestdagen dan is het niet altijd vol te houden om gezond te eten.

Maak je soms wel eens niet de juiste keuzes, compenseer het dan met wat meer sporten en maak de dagen erna nog gezondere keuzes.

Lees meer over gezond eten ook op;

Wil je meer tips om bewuster en gezonder te eten, of zoek je hulp? In Nederland zijn er tal van bedrijven die je graag helpen.

Lees ook onze kranten en brochures online voor nog meer informatie.

Dit artikel is een ingezonden bericht. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van Zorg in je Regio.

ZORG PER REGIO

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland

ZORG GOED VOOR ELKAAR!