Eén op de tien vrouwen heeft endometriose, maar niemand kent het

Het is de afgelopen tijd vaak genoemd in het nieuws: endometriose. In Frankrijk is endometriose zelfs uitgeroepen tot volksziekte. Maar wat is endometriose precies? Wij leggen het uit.  

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel, dat lijkt op baarmoederslijmvlies, buiten de baarmoederholte groeit. Dit weefsel zorgt voor een chronische ontsteking gepaard met, soms extreme, pijnklachten. Een op de tien vrouwen in Nederland krijgt ermee te maken.

Oorzaken

De oorzaak van endometriose is niet bekend, maar er zijn verschillende theorieën. Waarschijnlijk heeft erfelijkheid iets te maken met deze ziekte. Vrouwen met een eerstegraads familielid met endometriose hebben een groter risico dat zij ook endometriose krijgen. Daarnaast spelen er ook andere gynaecologische factoren, omgevingsfactoren (milieu) en leeftijd van de eerste menstruatie een rol, meldt de website endometriose.nl.

Klachten en symptomen

De klachten en symptomen verschillen per persoon. De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn (extreme) menstruatiepijn, buikpijn en rugpijn. Maar ook blaasproblemen, darmproblemen en vruchtbaarheidsproblemen horen hierbij. Er zijn nog tal van andere klachten die kunnen samenhangen met endometriose.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen voor endometriose. Zo kun je alleen de symptomen behandelen, bijvoorbeeld met pijnstillers, maar je kunt ook kiezen voor een hormonale behandeling of zelfs een operatieve behandeling. Bij een hormonale behandeling ga je medicijnen gebruiken die de aanmaak van hormonen voor de eisprong, de opbouw van het baarmoederslijmvlies en de menstruatie beïnvloeden. Tijdens een operatieve ingreep verwijdert de arts alle endometrioseweefsel, cysten en verklevingen. Opereren is niet altijd mogelijk.

Volksziekte

Frankrijk maakt 20 miljoen euro vrij voor onderzoek naar endometriose. Ook komt er een campagne om iedereen te informeren. Omdat de ziekte relatief onbekend is, krijgen meisjes op school en vrouwen op hun werk nauwelijks begrip als ze vanwege de pijn thuis moeten blijven. “Endometriose is geen ziekte van vrouwen, het is een ziekte voor onze hele samenleving”, zei president Macron bij de bekendmaking.

In Nederland is endometriose niet erkent als volksziekte, maar meer bekendheid voor de ziekte zou wél helpen, aldus gynaecoloog Bertho Nieboer. “Het begint al op school, waar jonge vrouwen moeten leren wat ‘normaal’ is bij menstruatieklachten. Daar zou ook meer onderzoek naar gedaan moeten worden. En dat kunnen we misschien weer realiseren met de bekendheid die er komt als endometriose een volksziekte wordt.”