E-bikes gevaarlijk?

Een fietsongeluk kan nog jaren onzichtbare gevolgen hebben, zijn E-bikes gevaarlijk?

E-bikes gevaarlijk

Het aantal ongevallen in Nederland met e-bikes neemt heel snel toe. In heel Nederland wordt er volop gefietst en inmiddels voor meer dan 75% gaat men er op een elektrische fiets op uit.

Fietsen is gezond!

Jong en oud fietst, en vooral voor ouderen is vaak een elektrische fiets een uitkomst. Op een elektrische fiets, is het toch niet altijd veilig.

Op een elektrische fiets ga je sneller, de wegen zijn er ook niet op voorbereid. Fietspaden zijn over het algemeen smal, krappe bochten en doordat je sneller gaat dan op een ‘normale’ fiets moet je veel beter opletten en sneller reageren. Ook worden E-bikes tegenwoordig vaak opgevoerd waardoor het nog onveiliger wordt.

Verbied opvoersets voor e-bikes

Op dit moment is het in Nederland wettelijk toegestaan om via internet en fietshandelaren opvoerpakketjes te verkopen, zo meldt Veilig Verkeer Nederland vandaag. Dat levert volgens hen soms levensgevaarlijke situaties op.

Opvallend dat deze opvoerpakketten verkocht kunnen worden als je weet dat er in 2021 al bijna 50.000 fietsslachtoffers met ernstig letsel op de Spoed Eisende Hulp terechtkwamen.

Ruim 11.000 daarvan liepen hersenletsel opgelopen. Hoe harder je door het verkeer raast, hoe groter de kans is dat er een ongeluk gebeurt.

Hersenletsel bij fietsongeluk

Naast de lichamelijke gevolgen van een fietsongeluk leidt het vaak ook tot hersenletsel. Dit resulteert vaak in ernstige onzichtbare klachten die lastiger vast te stellen zijn, maar die door patiƫnten over het algemeen als meest ingrijpend worden ervaren.

Ingrijpende gevolgen

Na traumatisch hersenletsel kunnen verschillende klachten voorkomen. Naast de lichamelijke gevolgen zijn er vaak ernstige onzichtbare effecten die lastiger vast te stellen zijn, maar patiƫnten ervaren deze over het algemeen als het meest ingrijpend. Zo kan men nog jarenlang last hebben van:

– Aandachts- en concentratiestoornissen
– Overgevoeligheid voor prikkels / overprikkeling
– Geheugenstoornissen
– Moeite met planning en uitvoering, initiatief nemen
– Constante vermoeidheid (door overprikkeling)

Deze gevolgen hebben een negatieve impact hebben op zowel het sociale- als het werkende leven. Het is dus belangrijk dat we er gekeken wordt naar de wet- en regelgeving rondom het opvoeren van de e-bikes.

Bron: Hersenstichting

Dit artikel is een ingezonden bericht. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van Zorg in je Regio.