Coronapas of polsbandje

September 2021

Coronapas of polsbandje

Op dit moment zijn horecaondernemingen in Nederland aan het kijken naar een andere manier om bezoekers te controleren op een coronatoegangsbewijs. In verschillende steden konden belangstellenden afgelopen weekend bij een centrale controlepost een polsbandje of stempel ophalen. Je had hierbij een een geldige QR-code nodig. Met het polsbandje en/of de stempel kon je de horeca in. Volgens de steden kan dit leiden tot een simpeler controle proces. En meer steden lijken het voorbeeld over te willen nemen.

Makkelijke controle met polsbandje

Om het theater, de bioscoop, concertzaal en de horeca binnen te komen is het sinds 25 september verplicht een coronatoegangsbewijs te laten zien. Horecaondernemers hebben al aangegeven dat ze niet altijd de tijd en zin hebben om zelf de controlepost te zijn, aldus een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

“Met de invoering van het coronatoegangsbewijs worden horecaondernemers ongevraagd het middelpunt van een maatschappelijke discussie met alle gevolgen van dien, zoals bedreigingen en extra personeelskosten.”

Op verschillende plekken in Nederland worden de controleplekken gebundeld. Op drukke dagen, zoals vrijdag en zaterdag kunnen horecagangers op vertoon van een QR-code een polsbandje ophalen, waarmee ze van kroeg naar kroeg mogen. De horeca moet alsnog op de polsbandjes controleren, maar dit gaat gemakkelijker dan bij een QR-code.

In een andere stad staat één centraal checkpoint. Daar is een geldige QR-code, een watervaste stempel of een bandje waard, wat voor de ondernemers makkelijker en sneller te controleren is dan de codes. Ook vind je op dezelfde locatie een sneltestlocatie, zodat mensen zonder vaccinatie of bewijs van herstel binnen een kwartier een geldige QR-code kunnen krijgen. Mits de test negatief is.

Voordelen in nieuw controlesysteem

“We zien dat ondernemers praktisch en pragmatisch met de maatregel omgaan”, aldus de KHN. “De zorgen bij ondernemers zitten nu voornamelijk nog op de beperking van de sluitingstijd en het stopzetten van de steun.”

De aanpak is bij vele horecaondernemers opgevallen. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat met diverse burgemeesters in gesprek over het punt: coronapas of polsbandje. Wellicht gaat in heel Nederland bij alle horeca het een landelijke plicht worden en wordt het polsbandje onderdeel van het uitgaansleven.

Bron: ANP – Nu.nl

Coronapas of polsbandje

Dit artikel is een ingezonden bericht. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van Zorg in je Regio.

ZORG PER REGIO

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland

ZORG GOED VOOR ELKAAR!