Lees het laatste nieuws op Zorg in je Regio

In 2021 hadden bijna 1,3 miljoen mensen last van burn-outklachten, ook in 2022 stijgt het aantal mensen met burn-out klachten. Dat blijkt uit de factsheet Werkstress, gebaseerd op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van onderzoeksbureau TNO en statistiekbureau CBS. Regelmatig bewegen kan bijdragen aan het herstellen van stressklachten.

Chronische stress en een burn-out tasten de hersenen aan, ze verslechteren het kortetermijngeheugen en verminderen het concentratievermogen. Sport en bewegen hebben zowel een behandelend als beschermend effect, het helpt klachten verminderen en (verergering) voorkomen.

Stressprikkels

Nu veel mensen een hoge werkdruk en burn-outklachten ervaren, is het essentieel om mensen te ondersteunen om te sporten en bewegen. Uit onderzoek blijkt dat bewegen leidt tot groei van de hippocampus, een hersengebied dat samenhangt met onder meer geheugen en stress. Sport en bewegen dragen ertoe bij dat de stressgevoelens die we ervaren geleidelijk afgevoerd worden. Dit zorgt ervoor dat we ten eerste weer herstellen van de stressvolle situatie en ten tweede beter in staat zijn met toekomstige stressprikkels om te gaan.

Lunchwandeling of bootcamp

Regelmatig sporten en bewegen zorgt ook voor minder risico op angstige- en depressieve klachten. De grootste effecten treden op bij matig tot intensieve activiteit, waarbij de hartslag stijgt en de ademhaling versnelt, maar praten nog kan. Hierbij geldt dat elke beweging telt, maar meer bewegen is beter.

Volgens het onderzoek van TNO en CBS vindt 42 procent van de werknemers dat er maatregelen moeten komen tegen werkstress. Bewegen kan hier een belangrijk onderdeel van zijn. Naast dat mensen zelf kunnen proberen meer te bewegen door de dag heen, denk aan een lunchwandeling of bijvoorbeeld gezamenlijke bootcamp, hebben werkgevers een belangrijke rol in het faciliteren van bewegen tijdens de werkdag.

hardlopen

Dit artikel is een ingezonden bericht: een expertquote van Maureen Ros, specialist Fit & Gezond, Kenniscentrum Sport & Bewegen.​ De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van Zorg in je Regio.

ZORG PER REGIO

Drenthe Flevoland Fryslân Gelderland Groningen Limburg North Brabant NorthHolland Overijssel SouthHolland Utrecht Zeeland

ZORG GOED VOOR ELKAAR!